Emeklilik Konusunu Daha İyi Anlamaniza Yarayacak Soru Ve Cevaplar Asagidadir: Soru: Ev Kadını Türkiye de Ve Almanya da Hiç Çalışmasi Yok. Borçlanmayı Hangi Kurum Kapsamında Yapabilir?
Yanıt: Türkiye’de Hiçbir Hizmeti Olmayan Ev Kadınları Yurtdışı Borçlanmalarını 5510 Sayılı Yasanın 4.1/b Maddesi Gereği Bağ-Kur Kapsamında Yapar, Yurt Disinda Gecen 20 Seneyi Borçlanıp Bağ-Kur dan Emekli Olabilir.
Eger Yurt Disinda Kisa Dönem Çalisma Veya Çocuk Dogumundan Dolayi da Olsa Bir Sigorta Girisleri Varsa SSK dan Emekli Olabilirler. Cocuklarin Dogum Belgelerini Bulunduklari Ülkedeki Sigorta Kasasinda Yapacaklari Basvuruyla İsletebilirler. Bu Baslangic Tarihi Türkiye de Mahkemede Dava Yoluyla SSK Baslangici Saydirilarak Yurt Disinda 20 Sene Yasadiklarini Belgelemeleri Durumunda SSK dan Emekli Olma Şartlarini Yerine Getirmis Olurlar. Bu bilgiler Mavi Kart Sahibi Kadinlar İcin de Aynen Gecerlidir.
Serbest Meslek Sahibi Olup, Hiç Prim Yatirmayanlar da Faaliyet Süreleri Kadar Erkeklerde 25 Bayanlarda 20 Sene Prim Yatirarak Bag-Kur Dan Emekli Olabilirler. Yurtdışında Geçen Sürelerin Tamamını Borçlanmak Zorunlu Degillerdir. Emekli Olmaya Yetecek Kadar Süreyi Borçlanabilirler.
8 mayis 2008 tarihinden Evvel Basvuranlar Sansli Durumdalar. Cünkü SSK dan O Günkü Gelen Cevaplarinda Verilen Borclanma Gün Ve Miktari Hala Sabit Ve Gecerlidir. Istenen Parayi Yatirarak Emekli Olabilirler. Ödeyecekleri Para Artmamaktadir. Ellerindeki Belgeleri Saklasinlar, Çok Degerlidir. Emekli Ayligi Baslatmak İstediklerinde Ek Prim Yatirmalari Talep Edilebilir. Bunu Önlemek Ve SSK dan Yüksek Emekli Ayligi Alabilmeleri İcin Mahkemelerde Dava Açarak Yurt Dışı Sigorta Baslangicini Türkiye de Sigorta Baslangici Saydirmak Zorundadirlar.
01.10.2008 Tarihinde Yürürlüğe Giren 5510 Sayılı Yasa’nın 50. maddesiyle, İsteğe Bağlı Sigortalı Olabilmek İçin “Türkiye’de İkamet Etmek” Şartı Getirilmiştir. Ancak Bu Hüküm, bu Tarihten Önceki Kazanılmış Hakları Etkilemez. Fakat Bilmemiz Gereken 01.10.2008 Tarihinden İtibaren Yurt Disinda Yasayanlar İstege Baglı Prim Ödeyemezler.
Türkiye Deki Hizmetlerine Göre Borclanarak Emekliye Ayrılanların Bir Daha Türkiye İçinde Çalışmalarını Engelleyen Hiçbir Yasal Hüküm Yok. Fakat Yurt Disinda Çalismalari Mümkün Degil, Yasak, Yurda Kesin Dönüş Şartı Deniyor, Fakat İstenen Yurt Disinda Çalismamasi Ve Sosyal Yardim Almaması
SORU: Borçlanma Bedelini Ödemek İçin Bir Süre Varmı? Taksitle Borçlanma Yapabilirmiyim?
Yanıt: Eğer Borçlanma Başvurunuz 08.05.2008 Tarihinden Önce İse Ödeme Yapmak İçin Bir Süre Şartı Yok. Ancak 08.05.2008 Tarihinden Sonra Yapılan Borçlanma Başvuruları Sonucu Tahakkuk Eden Tutar, Tutarın Tebliğinden İtibaren 3 ay İçerisinde Yatırılmak Zorunda. Taksit Hakkı Yok.
SORU: Borçlanma Yoluyla Bağlanan Aylıklar Hangi Hallerde Kesilir?
YANIT: Aylık Bağlandıktan Sonra Türkiye’de Veya Yurtdışında Tekrar Çalışmaya Başlayanların Aylıkları Kesilir. Aylık Bağlandıktan Sonra, 06.07.2007 Tarihinden Önce Yurtdışından Sosyal Sigorta Veya Sosyal Yardım Almaya Başlayanların Türkiye’deki Emekli Aylıkları Kesilemez. Ancak 06.07.2007 Tarihinden Sonra Sosyal Yardım Ve Sosyal Sigorta Ödeneği Almaya Başlayanların Aylıkları Kesilir.
Borçlanma Suretiyle Aylık Alanlar Yurtdışında Kesintisiz 6 Aydan Fazla İkamet Eden Emekliler Yoklama Yaptırmak Zorundadır. 6 Ayın Dolduğu Tarihten İtibaren 3 Ay İçerisinde Yoklama Belgesi Doldurup SGK’ya Göndermek Zorundadır.
Borçlanarak Emeklilik Aylığı Alanlar, Kesin Dönüş Yapmak Zorunda Degildir. Eğer İşsizlik Veya Sosyal Yardım Alma Durumu Sona Erdiyse, Türkiye’den Tekrar Emekli Aylığı Alabilirler Veya Emekli Ayliklarini Almanya da Beyan Ederek Aldiklari Yardimlardan Bu Miktari Düsürebilirler.
Primlerini Çekip Türkiye Ye Kesin Dönüs Yapanlar Gecmise Dönük Borclanma Şartlarinin Müsait Oldugu Ülkelerde Gecen Yurt Disindaki Sürelerini Borçlanır.
ALMAN RANT SİGORTASINA İLK GİRİŞ TARİHİNİN TÜRKİYE SİGORTASINA İLK GİRİŞ TARİHİ OLARAK KABUL EDİLMESİ.
Bilindiği Üzere, Almanya’ya İşçi Göçünün Başladığı 1960 Yıllarda, Türkiye Cumhuriyeti İle Almanya Devleti Arasında Bir Sosyal Güvenlik Sözleşmesi İmzalanmıştı. Bu Sözleşmeye Benzer Sözleşmeler Daha Sonra Fransa, Hollanda, Avusturya, Belçika Gibi Diğer Batı Avrupa Ülkeleriyle De Ayrı Ayrı İmzalanmıştı.
Bu Sözleşmelerin Her Birisinde Farklı Maddelerde Yazılan, Türkiye-Almanya Sözleşmesinde İse 29/4. Maddede Kaleme Alınan Bir Hüküm Vardır. Bu da, Bir Türk Vatandaşının Bulunduğu Ülkedeki (Almanya’daki) Rant Sigortasına İlk Giriş Tarihinin, Türkiye’deki İlk Sigortalılık Başlangıç Tarihi Sayılacağıdır.
Bu Hüküm Son Derece Önemlidir. Zira, Türkiye’deki SSK Kapsamında Emekli Olmayı Düzenleyen Mevcut Mevzuata Göre, Bir Sigortalının Emekliliği, Kadın İse En Az 20, Erkek İse En Az 25 Yıllık Sigortalı Olunması Gerekliliği Üzerine Kuruludur. Yani SSK Mevzuatına Göre Bir Kadın Emekli Olma Hakkını Kazandığında En Az 20, Erkek İse En Az 25 yıl Öncesinde SSK Kapsamında Çalışma Yapmış, SSK ya Giriş Yapmış Olmalıdır.
Bu Şart Sebebiyle De SSK, Türkiye’de Hiç Çalışması Olmayan Bir Yurtdışı Gurbetçisinin, Bayansa En Az 20, Erkekse En Az 25 Yıllık Borçlanma Yapmasını Şart Koşmakta, Bunu Ödediği Tarihten İtibaren de Ödediği Gün Sayısını Geriye Doğru Götürerek İlk Sigortalılık Başlangıcını Tespit Etmekte, Bundan Sonra Da Tespit Edilen İlk Başlangıç Tarihine Göre Emeklilik Yaşını Tayin Etmektedir. Somut Bir Örnekle İzah Edecek Olursak; Örneğin 01.05.1964 Doğumlu Mehmet Bey Adlı Bir Vatandaşımız, Çocukluğundan Beri Almanya’da Yaşıyor Olsun Ve 18 Yaşını Doldurduğu 01.05.1982 Tarihinde Almanya’da İlk Kez İşe Girmiş Ve O Günden Beri Çalışıyor Olsun. Bu Vatandaşımız Türkiye’de Hiç Çalışmamış Olsun Ve Örneğin 01.07.2007 Tarihinde SSK’ya Müracaat Ederek Yurtdışı Borçlanması Yapma Talebinde Bulunmuş Olsun. SSK Bu Talebe Göre Mehmet Beye 25 yıl (9000 gün) Borçlanma Tahakkuku Yapacaktır. Mehmet Bey Tahakkukta Çıkan 25 yıl (9000 Gün) Karşılığı Borçlanmayı Tamı Tamına Ödemediği Müddetçe Emeklilik Hakkını Kazanamayacaktır.
Oysa ki, Türkiye-Almanya Sosyal Güvenlik Sözleşmesi’nin 29/4. Maddesine Göre, Mehmet Beyin Almanya’daki İlk Çalışma Tarihi Yani 01.05.1982 Tarihi Mehmet Bey İçin Türkiye’Deki İlk İşe Giriş Tarihidir, SSK Sözleşmedeki Bu Maddeyi Uygulasa Bu Kez Mehmet beye 25 yıl (9000 gün) Değil, 5075 Gün Borçlanma Tahakkuku Çıkarmak Zorunda Kalacaktır, Sözleşmeye Göre Mehmet Bey Borçlanmasını Neredeyse Yarı Yarıya Daha Az Ödeyerek Emeklilik İmkanına Sahiptir.
SSK Bu Sözleşmeleri Uygulamasa Da Bu Konuda Türkiye’de İş Mahkemelerinde Dava Açan Vatandaşlarımız, Daha Az Borçlanma Bedeli Ödeyerek Daha Erken Yaşta Emeklilik Hakkını Kazanmışlardır.
Bu Durumda Olan Vatandaşlarımızın, Bahsettiğimiz Emsal Kararları Delil Göstererek, Türkiye’de İş Mahkemesinde Kendi Davalarını Açmaları Gerekiyor. Ancak Bu Durum Sadece SSK Kapsamında (5510 Sayılı Yasa’nın 4-1/a Maddesi Kapsamında) Olanlar İçin Geçerli, Bağ-Kur Veya Emekli Sandığına Tabi Olanlar Bu Durumdan İstifade Edemezler, Zira Onların Bağlı Oldukları Mevzuat Başkadır.
|